Uusia ohjaajia koulutettiin Tikkurilassa 19.-20.8.2017

22.8.2017

Julia Antipov varmistaa hyppääjän taaksepäin lähdön turvallisuuden
Julia Antipov varmistaa hyppääjän taaksepäin lähdön turvallisuuden
Elina Mailasalo saattaa hyppääjän veteen ja valmentaja Taina Karvonen seuraa taustalla
Elina Mailasalo saattaa hyppääjän veteen ja valmentaja Taina Karvonen seuraa taustalla
Taittokaadon harjoittelua Inka Ylisen ohjaamana.
Taittokaadon harjoittelua Inka Ylisen ohjaamana.
Kouluttaja Sirja Rytkönen näyttää pääedellä veteenmenon avustustekniikan
Kouluttaja Sirja Rytkönen näyttää pääedellä veteenmenon avustustekniikan

Vantaa Divingin uudet ohjaajat Inka, Julia ja Elina osallistuivat Suomen Uimaliiton järjestämään uimahyppyohjaajien strattikoulutukseen. Koulutuksessa pääsee itse harjoittelemaan alkeishyppyjä ja ohjaamaan muita. Osallistujien mukaan parasta onkin juuri käytännön harjoittelu, mallihyppääjien ohjaaminen ja palautteen saaminen kokeneemmilta.

Uimahyppyjen koulutuskokonaisuutta on uudistettu tämän vuoden aikana. Viime viikonloppuna kouluttaja Sirja Rytkönen veti ensimmäistä kertaa Uimahyppyohjaaja-koulutuksen 1-osan eli Starttipaketin uudistetussa muodossa. Osallistujia oli yhteensä 16 ja he tulivat viidestä eri seurasta: Lappeenrannasta, Tuusulasta, Espoon Cetuksesta, Helsingin Tiiroista ja Vantaa Divingista.

Uimahyppyohjaajaksi hakeudutaan pääsosin kahta erilaista polkua pitkin: ensiksi on ohjaajiksi haluavia kilpahyppääjiä, jotka ovat harjoitelleet uimahyppyjä itse suuren osan elämästään ja heillä tekninen lajiosaaminen on todella hyvä. Toisaalta on ihmisiä, joilta lajitiedot ja -taidot puuttuvat tai kokemusta on vain vähän. Heillä saattaa kuitenkin olla paljonkin ohjaajakokemusta. Uudistetussa muodossa koulutus vastaa entistä paremmin eri taustat omaavien osallistujien erilaisiin tarpeisiin.

Starttipaketti-materiaali on kattava paketti uimahyppyjen alkeis- ja perustekniikkaharjoitteita opettamisohjeineen. Materiaalin ovat koonneet vuonna 2007 ammattivalmentajat ja -kouluttajat Sirja Rytkönen ja Paula Arajärvi ja materiaali sisältää muun muassa noin 300 erilaista harjoitetta videoineen sekä valmiit uimahyppyjen alkeis- ja jatkokurssien tuntiohjelmat. Rytkönen on vetänyt koulutusta tällä materiaalilla nyt kymmenen vuoden ajan ja kouluttanut noin parisataa ohjaajaa. Vuosien varrella asiasisältö ei ole muuttunut, kuitenkin sisältöä on nyt eriytetty ja viety entistä enemmän käytäntöön. Osallistujien mielestä parasta onkin aina pienten mallihyppääjien ohjaaminen ja avustaminen.

Uimahyppyjen perustekniikan ymmärtämisen lisäksi olennaista on ymmärtää, miten tekniikkaa opetetaan. Koulutuksessa käydään läpi taidon kehittely vaihe vaiheelta, tavoitteena harjaannuttaa ohjaajan silmää näkemään, missä vaiheessa kukin oman tekniikan kehittelynsä kanssa on, ja milloin hyppääjä on valmis etenemään omalla lähikehityksen vyöhykkeellään seuraavaan, vaativampaan harjoitteeseen.

Millaisia asioita kurssilta sitten jäi mieleen?

”Pienet oppivat parhaiten tekemällä”

”Opin varmistamaan hyppääjän turvallisuuden”

”Opin palautteen antamista”

”Hyvä ohjaaja rauhoittaa oppimistilanteen ja antaa liikkeisiin parannettavaa”

Siinäpä jokaiselle ohjaajalle ja kokeneemmallekin valmentajalle haastetta! Onneksi valmis ei tarvitse olla, vaan omaa ohjaamistaitoa voi aina kehittää.

Koulutuksen 2-osa järjestetään 13-14.1.2018 ja 3-osa 23-24.30.2018.