Vantaa Diving toisena Mäkelänrinteen SM-kisojen mitalitilastossa

19.6.2014


Mäkelänrinteen SM-kilpailut 13.-15.6 onnistuivat hienosti ja mitalitilastossa Vantaa Diving oli toisena järjestävän seuran Tiirojen jälkeen. Tunnelma kisapäivinä oli kannustava ja positiivinen ja kisajärjestelyt hyvin hoidettu – erityisesti hyppääjät, valmentajat ja tuomarit ilahtuivat bingo-palkinnoista!

Uimahyppyjen Nuorten ja Aikuisten Suomen Mestaruus kilpailut käytiin Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa 13.-15.6.2014.

Vantaa Divingia edusti 15 hyppääjää. Valmentajina ja tuomareina mukana olivat Alina Kantola, Karin Kääparin, Sirja Rytkönen ja Tania Piekkanen. Lisäksi Lotta Kantanen oli kisassa mukana tekemässä varjotuomarointia, tavoitteenaan saada tuomaripätevyys.

Kilpailut onnistuivat hienosti ja mitalitilastossa Vantaa Diving oli toisena järjestävän seuran Tiirojen jälkeen. Tunnelma kisapäivinä oli kannustava ja positiivinen ja kisajärjestelyt hyvin hoidettu – erityisesti hyppääjät, valmentajat ja tuomarit ilahtuivat bingo-palkinnoista!

D-tytöissä hyppäsivät Hilma Peijari (kaikki telineet), Ada Hagelin (1m ja 3m laudat) sekä Odessa Käck ja Ia Apelgren (molemmat 1m). Tytöillä oli tavoitteenaan hypätä ehjät sarjat ja saada lisää arvokasta kisakokemusta vähän isommasta kisasta. Näimme onnistumisia, jokainen hyppäsi vähintään oman tasonsa mukaisesti.

D-pojissa seuraamme edustivat Lauri Tiitu, Daniel Kabonen ja Roope Rundgren. Laurille moni hypyistä oli vielä aivan uusia, kuten taaksepäin hyppy kerien kaikilla telineillä. Kuten D-tytöillä, myös Laurilla ensisijainen tavoite oli jokaisen hypyn hyppääminen mahdollisimman hyvin ja kisakokemuksen hankkiminen. Daniel on kehittynyt valtavasti kauden aikana ja hän näytti varmoja ja teknisesti hienoja suorituksia. Tuomarit palkitsivat useita hyppyjä jopa tuomaripisteillä 6,5-7. Daniel saavutti kisasta kaksi hopeaa (3m ja krs) sekä yhden pronssin (1m). Näillä hypyillä voisi hyvin jo alkaa kisata myös C-ikäsarjaa.

Roope Rundgren oli D-pojissa omaa luokkaansa. Varmoilla ja näyttävillä suorituksillaan hän saavutti kultaa kaikilla telineillä. Roope hyppäsi oman ikäsarjansa lisäksi kaikki C-poikien lajit ja tässäkin sarjassa, jossa hyppäävät Roopea jopa 4 vuotta vanhemmat, hän nappasi kultaa 3m:llä (B-raja), hopeaa 1m:llä (A-raja) ja pronssia kerroksilla (B-raja).

C-pojissa näimme tiukkaa kilpailua, kun Roopen kilpakumppanit Joona Heinonen sekä Tiirojen Tino Tapio ja Oulun Juuso Känsäkoski pistivät parastaan. Joona hyppäsi melko tasaisesti saavuttaen B-lukkarajat kaikilla telineillä.  Kerroksilla Joona hyppäsi muita paremmin, ja erityisesti kolme viimeistä hyppyä onnistuivat hienosti: taaksepäin 1,5 volttia 0,5 kierteellä oli Joonan tapaan ”imuri” ja tuomarit palkitsivat pistein 6,5-7. Palkintona kirkkain mitali!

C-tytöissä on Suomessa kova taso – useat hyppääjät siellä saavuttivat A-luokkarajoja. Tiirojen Saija Paavola on tällä hetkellä C-tyttöjen kuningatar kaikilla telineillä, mutta muut hyppääjät kehittyvät hurjaa vauhtia ja tulevina vuosina näemme varmasti useita kansainvälisen tason hyppääjiä tästä porukasta. Vantaa Divingin paras C-tyttö oli Sofia Sihvonen, joka saavutti 1 metrillä pronssia (A-raja), 3 metrillä 4. sijan (A-raja) ja kerroksilla 5. sijan (B-raja).

Nea Immonen (C-tyttöjen 1m ja 3m) erottui joukosta korkealla ponnistuksellaan ja erityisesti 3m:ssä tyylikkäillä taaksepäin ja ulospäin hypyillään. Nea oli näihin kisoihin vaikeuttanut sarjojaan ja tavoite olikin uusien hyppyjen kokeileminen kisasarjassa. Esimerkiksi eteenpäin 2,5 volttia taittaen on vielä hieman epävarma, mutta Nea tsemppasi kisassa hienosti. 1m:llä Nea oli 4. A-luokkatuloksella ja 3m:ssä 9. B-luokkatuloksella. Sara Siekkinen ja Ronja Rundgren hyppäsivät  kaikki C-tyttöjen lajit. Saran valmistautuminen SM-kisoihin oli melko lyhyt ja siihen nähden hypyt olivat teknisesti puhtaita ja kauniita. Saran kaikki tulokset olivat B-luokan tuloksia. Ronja osallistui SM-kisoihin suoraan fyysisesti vaativan telinevoimistelun minorileirin jälkeen, ja viikon poissaolo uimahallilta ennen SM-kisaa toi hyppyihin aikamoista vaihtelua. Esimerkiksi C-tyttöjen kerroksilla sekä kisojen paras että heikoin hyppy tuomaripisteiden mukaan löytyivät Ronjan sarjasta. Joka tapauksessa Ronjan käsiltä voltti 7,5 metristä on huikean hieno – tuomarit arvostivat suoritusta pistein 7.0-8.0. Ronja saavutti 1m:llä A-rajan, 3m:llä ja kerroksilla B-rajat.

B-tytöissä Roosa Kanerva otti tuttuun tapaansa kultaa 1 ja 3 metrin laudoilla. Roosan tulokset olivat huippuluokkaa: 1m:llä SM-luokkaraja ja 3m:llä M-luokkaraja. Roosa on ottanut kauden aikana ison askeleen kohti huippu-urheilijuutta: hän on esimerkiksi harjoitellut 3m:stä uusina hyppyinä taaksepäin ja ulospäin 2,5 volttia ja eteenpäin 3,5 volttia kerien. Roosa hyppäsi SM-kisassa myös naisten sarjassa, sijoittuen 1m:llä 4. ja 3m:llä 3. Roosan kausi jatkuukin seuravaaksi Nuorten Euroopan Mestaruus -kisoissa ja syksyllä Nuorten Maailman Mestaruus -kisoissa.

A-tytöissä seuraa edusti Mari Mäkelä, joka teki teknisesti puhtaat sarjat kaikilla telineillä. Mari on kehittynyt vuoden aikana sekä saanut varmuutta ja vaikeutta hyppyihinsä. Esimerkkinä Marin onnistumisesta on uusi kierrehyppy, eteenpäin 1,5 voltti 2 kierteellä eli tuplahärveli. Mari saavutti 1m:llä hopeaa A-luokkatuloksella, 3m:llä kultaa A-luokkatuloksella ja kerroksilla hopeaa B-luokkatuloksella. Mari hyppäsi myös Naisten kerros-kisan saavuttaen pronssia.

Miehissä Vantaa Divingin Ville Vahtola hyppäsi 1 metrin ja 3 metrin kilpailut ja saavutti molemmilla telineillä hopeaa.1 metrin tulos oli A-luokkaraja ja 3m:n tulos B-raja.

Valmentajat olivat tyytyväisiä tuloksiin. Näistä hyppääjistä voi syystä tuntea iloa ja ylpeyttä! Hyppääjät, valmentajat ja vanhemmat toimivat yhtenä joukkueena ja kisojen ilmapiiri oli positiivisen kilpailuhenkinen. Avajaiset toivat kisaan sen ansaitsemaa arvokkuutta. Mukana oli sopivasti myös huumoria, kun naisten ja miesten 3 metrin ponnahduslautakisan osallistujat tulivat esittelyyn reippaasti juosten ja taatusti herättivät tempauksellaan koko hallin mielenkiinnon!

Sirja Rytkönen

Kuvat: Jussi Heinonen

Avainsana: kilpailukertomukset 2014.